duminică, 3 ianuarie 2010

Puy-en-Velay


Situat in regiunea Auvergne, Departamentul Haute-Loire, Franta, orasul Puy-en-Velay constituie o atractie pentru numerosi turisti.
Aflat la 135 km de Lyon, 130 km de Clermont Ferrand si 76 km de Saint-Etienne, Puy-en-Velay este o punte intre regiunile Rhone-Alpes si Auvergne.

 
Inca de la prima vedere, Puy-en-Velay iti lasa impresia unui oras marcat de cultul catolic. Venind dinspre Clermont-Ferrand, pe drumul national, Puy-en-Velay ti se infatiseaza ca un altar. Este imposibil sa nu observi, inainte de a intra in oras, cele 3 reprezentari care au facut faimos orasul: in dreapta statuia impozanta a Sfantului Iosif, tinandu-l pe Iisus in brate, in centru catedrala si in dreapta Statuia Fecioarei Maria.
De asemenea orasul este vestit in lumea catolica datorita "Chemin de St. Jacques de Compostelle". Este vorba despre pelerinajul intreprins de Sf. Iacob, unul dintre ucenicii lui Iisus, numele de Compostella venind de la locul unde i-au fost descoperite moastele.
In memoria Sf. Iacob, incepand cu anul 962, Puy-en-Velay va constitui locul de start al pelerinajului, vazut ca un "route de fraternité", drumul infratirii.  





Obiective turistice:

1. La Cathedrale Notre Dame de Puy-en-Velay.
Este situata la poalele stancii Corneille si este una dintre cele mai interesante biserici din Franta. Nu se cunoaste exact data la care a fost construita catedrala, ultimele cercetari estimand ca la mijlocul secolului al XII-lea.
Este vestita in lume pentru reprezentarile care o infatiseaza pe Fecioara Maria cu chipul negru. Pe data de 15 august, de ziua Sfintei Maria, la Puy-en-Velay are loc "La Fete de la Vierge Noire", sarbatoarea fecioarei negre.




Eu am vizitat Puy-en Velay cu 2 zile inainte de sarbatorirea Fecioarei Negre. Trebuie sa recunosc ca a fost ciudat sa privesc statui si picturi reprezentand-o pe Fecioara Maria cu pruncul, amandoi cu chipurile negre.
Bineinteles, am crezut ca infatiseaza o persoana de culoare si ma intrebam ce cauta in Franta o asa reprezentare. Niste discutii ulterioare m-au lamurit ca Fecioara a fost reprezentata astfel pentru ca, la aceea vreme, locuitorii se ocupau cu agricultura, chipurile lor fiind arse de soare. Transferand din insusirile lor asupra reprezentarilor, au infatisat o Fecioara campestra, muncitoare cu fata arsa de soare.
Catedrala Notre Dame de Puy-en-Velay merita vizitata si datorita picturilor pe care le adaposteste, arhitecturii aparte romano-arabo-bizantine, clopotului foarte vechi si muzeului.


 

2. La Statue de Notre Dame de France
Pe stanca Corneille de 757 m altitudine, la 130 m deasupra orasului Puy-en-Velay se afla Statuia Fecioarei Maria. Pe bratul drept il tine pe Iisus prunc. Constructia ei a durat 4 ani, fiind finalizata in 1860. Este construita din fonta, masoara 16 metri inaltime si 110 tone. 




Accesul la statuie se face prin stanga bisericii, pe una dintre stradutele intortocheate ale orasului. Intrarea costa, daca imi amintesc bine, 3 euro de persoana, grupurile beneficiand de reduceri.. ca peste tot in Franta.
La intrarea in perimetru se afla diverse magazine cu suveniruri, iconite, accesorii etc.
Drumul pana la statuie nu este dificil, fiind format din trepte.
O data ajuns pe platoul de unde se inalta statuia, poti admira pana in departare peisajul, orasul si Castelul Saint-Michel, un alt obiectiv care merita bifat. 


 
Se poate intra si in statuie, urcand pe treptele in spirala.
Pe peretii ei se poarta obiceiul de a se scrie rugaciuni si de aceea o sa ii vedeti mazgaliti cu dorinte, in cat mai multe 

limbi straine.

Inchipuiti-va ca eu am scapat un telefon de la aceasta inaltime...  

3. Le Sanctuaire de Saint Joseph de Bon Espoir Espaly
La intrarea in Puy-en-Velay se afla o alta statuie impunatoare care troneaza deasupra orasului. Este vorba despre statuia Sfantului Iosif, infatisat alaturi de Iisus Hristos copil.
Statuia masoara 22,04 metri inaltime si este realizata din beton armat. Inaugurarea ei a avut loc in anul 1910 pe data de 11 aprilie.  La poalele statuii se afla si un muzeu dedicat vietii Sfantului Iosif. 




4. Saint-Michel d'Aiguilhe
Capela si varful ce poarta numele Saint-Michel constituie o alta atractie a orasului Puy-en-Velay. Capela a fost construita in anul 962 de catre Episcopul Gothescalk, dupa ce acesta a revenit din pelerinajul Chemin de St. Jacques de Compostelle.





Puy-en-Velay este cunoscut si pentru altelierele de dantelarile pe care le adaposteste. In zona centrala este imposibil sa nu gasiti vreo batrana care sa lucreze cu o indemanare de invidiat.
Alte recomadari: parcul si gradina zoologica, targurile organizate in centrul orasului si bineinteles stradutele care reusesc sa te vrajeasca prin serpuire si prin florile atarnate de fiecare gemulet. 



Pentru mai multe detalii, click aici:

Saint Prejet d'Allier


Saint Préjet d'Allier este un mic oras, aflat in Franta, regiunea Auvergne, departament Haute-Loire. Aflat la o altitudine de 850 de metri, Saint Préjet d'Allier se afla la 11 km de Saugues si 35 de Puy-en-Velay.

In 2006 statisticile numarau 179 de locuitori, cu o densitate de 7 locuitori/km2.
Saint Préjet d'Allier este construit pe malul raului Ance, un confluent al mai marelui rau Virlange.

Numele de Saint Prejet provine de la traducerea in franceza a numelui Sfantului Projectus, un mare episcop al regiunii care a trait in secolul al VII-lea.
Se spune ca in timp ce era insarcinata, mama Sfatului Prejet a avut un vis care il infatisa pe viitorul ei copil acoperit de sange. Inteleptii vremii au recunoscut in acest vis, semnele care anuntau ca pruncul va fi un martir.
In anii de studiu, Saint-Prejet a fost apreciat pentru virtutile sale: modestie, caritate, castitate.
In aceasta perioada a savarsit si prima minune salvand prin rugaciune un muncitor de sub un zid prabusit.
Minunile s-au tinut lant, reusind sa vindece un paralitic de 15 ani, bolnavi de epilepsie etc.
Faima sa a crescut, devenind cunoscut si apreciat in toata regiunea Auvergne. Dar aceasta faima a adus dupa sine si invidia unor nobili ai vremii. Astfel, pe 25 ianuarie 674, Saint Prejet a fost atacat de catre o ceata tocmita de Volvic, Contele de Marsillia, si a fost ucis cu o lovitura in craniu, atat de puternica incat i-a despicat teasta. In acest fel s-a implinit visul premonitoriu avut de mama sa, Saint-Prejet gasindu-si sfarsitul acoperit de sange.
Trebuie stiut ca pentru a ajunge in Saint Préjet d'Allier, nu puteti face uz de mijloace de transport in comun, pentru ca ele nu exista. Cu trenul se merge de la Clermont Ferrand la Monistrol d'Allier care se afla la 5 km de sat. Daca sunati inainte la primarie, in mod sigur va pot pune la dispozitie o masina care sa va asigure transportul in sat.
Odata ajunsi, veti fi uimiti de frumusetea satului. Incadrat de munti, Saint Préjet d'Allier este o oaza de liniste. Ca fapt divers, in sat nu exista nici un fel de magazin, cu exceptia restaurantului. In fiecare dimineata la ora 8:00 trece o masina cu paine si in fiecare marti o masina cu produse din carne.
Centrul satului este dominat de biserica, de primarie, sala de spectacole si vechea scoala.
Locuitorii fac parte din familii inrudite si de aceea atmosfera si relatiile vor fi mereu prietenoase.




Obiective de vizitat:

1. Biserica

Construita in 1145, Biserica din Saint Préjet d'Allier impresioneaza, nu prin marime sau arhitectura, ci prin claritatea vitraliilor si senzatia de sacru.
De la constructie si pana in prezent, biserica a suferit numeroase modificari, incat in anul 2009 se prezinta astfel: absida are influente romane parand sa se asemene cu stilul secolului al XIII-lea, poarta de la intrare prezinta o lucratura din secolul al XVII-lea, clopotul a fost refacut in secolul al XIX-lea, iar interiorul a fost renovat in 1992.






2. Le Rocher de Verdun
Aflat la o distanta de 1 km de Saint Préjet d'Allier si o altitudine de 1061, varful Verdun adaposteste ruinele fostului castel care domnea asupra imprejurimilor. Accesul din Saint Préjet d'Allier, se face prin padure, pe o poteca usor de gasit. Daca vremea o permite, te poti delecta cu afinele, zmeura sau ciresele salbatice, ce cresc prin imprejurimi. O data ajunsi, o sa gasiti un mic sat, cam pustiu, construit pe vechile ruine ale castelului. Punctul de atractie il constituie Stanca Verdun, de pe care, odata cocotati, o sa puteti admira intreaga regiune.


 

3. Raul Ance
Saint Préjet d'Allier  este construit pe malul raului Ance. Din sat se poate avea acces atat la cursul raului, cat si la lacul de acumulare construit pentru a furniza energie electrica. Serile in Saint Préjet d'Allier se organizeza concursuri de pescuit. Inotul este stric interzis din cauza pericolului de inec. O alta atractie o poate constitui si vizitarea barajelor de acumulare, datorita privelistii frumoase.
Pe malurile raului, seara de seara se joaca petanque, in campionate organizate de asociatia Boule Rive d'Ance.


 

4. Restaurantul "Les Fauvettes" si piscina
Satul Saint Préjet d'Allier beneficiaza de o super-piscina cu intrare libera. 10 m x 4 m, cu o adancime de 1.65 m, piscina arata super... si ce poate fi mai frumos decat sa inoti si sa vezi muntii in departare?


 

5. Camping "Les Fauvettes"
Aflat langa malul raului Ance si in apropierea piscinei, campingul din Saint Préjet d'Allier, este dotat cu toate utilitatile: spatiu de campare, dusuri, restaurant. Langa camping se afla si un spatiu amenajat cu terenuri de baschet, fotbal si mese de ping-pong.
Rezervari la +330645007241.
 

6. Cuptorul de paine
Le four a pain din Saint Prejet este o constructie veche din epoca medievala, aflat in centrul satului.
Construit din piatra, cuptorul era folosit pentru coacerea de paine pentru intregul sat. Timpul insa l-a afectat, din el pastrandu-se doar partea centrala.
Acest cuptor este o atractie pentru turisti si chiar pentru locuitori, datorita unui proiect intercultural care a avut loc in Saint Préjet d'Allier in anii 2007 si 2008. Tineri din intreaga lume au participat la reconstructia cuptorului. In decursul a 2 luni, cuptorul a fost refacut si incepand cu toamna anului 2008 este din nou practicabil. Locuitorii din Saint Préjet d'Allier obisnuiesc acum sa il foloseasc la diverse evenimente, pentru a coace paine sau pizza.










7. Festivaluri
Daca ajungeti in Saint Préjet d'Allier in luna august, veti putea lua parte la 2 evenimente importante.

Pe 5 august are loc Festivalul de muzica celtica, organizat la Saugues, dar in organizarea caruia este implicata si comunitatea locala din sat.
Pe 15 august se sarbatoreste Ziua Saint Préjet d'Allier, organizandu-se in sat: targuri de vechituri, animatii pe strazi, spectacole, o masa in comun la care se servesc ca fel principal vestitele preparate din linte, focuri de artificii si noaptea o petrecere in Sala de festivitati a Primariei. In anul 2009 la aceasta petrecere au participat 512 persoane :)


In Saint Préjet d'Allier exista si un han, la care se poate innopta, conditiile fiind chiar foarte bune.
Pentru mai multe detalii, click aici:
http://www.saintprejetdallier.com/index.php
http://fr.wikipedia.org/wiki/Saint-Pr%C3%A9jet-d%27Allier