luni, 19 iulie 2010

Sfantul Ilie

Afara e inceputul unei furtuni. Vantul bate turbat, iar cerul s-a intunecat. Ce ar fi sa ies eu in ploaie? Oare m-ar crede nebuna colegii? Sigur ca da! :) Varsta nu ne mai permite diverse extravagante..

Maine va fi Sfantul Ilie. De multi ani vreau sa vad daca este adevarat ce spunea Mamaia Leana, cand eram mica. Zicea ca in ziua de Sf. Ilie, daca te uiti la rasaritul soarelui, il vei vedea pe sfant cum bate marul.

Si mai stiu o legenda despre Sfantul Ilie, acest Phaeton al ortodoxismului, tot de la Mamaia Leana.

Se zice ca Sfantul Ilie voia sa stie cand este ziua lui si L-a intrebat pe Dumnezeu. Acesta i-a raspuns ca ii va zice cand este ziua lui. 
Acelasi scenariu s-a repetat de cateva ori, pana intr-o zi cand Sf. Ilie l-a intrebat din nou pe Dumnezeu, iar acesta i-a raspuns ca ziua lui a trecut si El a uitat sa ii spuna.
De suparare, Sfantul Ilie s-a urcat in carul lui tras de cai de foc si s-a pornit sa ii alerge prin inaltul cerului, pocnind din biciul sau. 
Aceste manifestari se traduceau pe pamant prin tunete si fulgere.
Asa ca, despre fiecare furtuna puternica ce ne lovea, se spunea ca este provocata de Sf. Ilie, care "sofeaza" iar furios prin inaltul cerului. :)


Universal

In ce consta limbajul universal?

In emotii puternice care zboara prin eter si te lovesc in piept sau in mijlocul capului, aducandu-ti in minte o amintire?

Sau in asa-zisele coincidente, ce nu sunt decat ganduri aflate la distanta care se ciocnesc din cand in cand?

Sau in aceeasi nevoie de a simti, atinge si rosti?