joi, 12 august 2010

Vacanta in Grecia

Ne-am intors!!! Marti dimineata eram in Bucuresti, dupa o excursie minunata, minunata.
Am vizitat atat de multe locuri pline de povesti si am vazut peisaje pe care doar in filme le vezi.
Ne-am imbogatit sufleteste mult si s-au produs si niste schimbari in noi care imi provoaca un zambet de kilometri intregi.
Din toata povestea au ramas amintirile, dorul dupa niste locuri care se afla departe si fotografiile.

In cele ce urmeaza o sa fac un scurt rezumat al calatoriei noastre, insotit de fotografii.

Luni 02.08.2010
- la 23:30 am plecat cu autocarul de la Parcul Izvor. Al naibii de incorfortabil. Orice tentativa de a dormi esua imediat, imi amorteau toate partile corpului, aerul conditionat ne paraliza. Dar am supravietuit.


Marti 03.08.2010
- iesim din tara pe la Giurgiu. Cum pasim pe teritoriul Bulgariei, Ionut incepe sa vada asemanari intre mine si toti locuitorii Bulgariei - eu am niste origini pe acolo :)
- oprire in Bulgaria, "La Bomboane", la vreo 140 km de Sofia.
- gasim langa bomboane o biserica unde descoperim o reprezentare a legendei Sfantului Ilie, asa cum o stiam de la Mamaia Leana, bulgaroaica :). Super ca am facut poze, la retur era inchisa.



- mai avem cateva opriri pentru dezmortirea corpului. Dimineata ne aduce un aer proaspat.
- imediat cum trecem granita cu Grecia, peisajul se schimba si devine... mediteraneean.
- la 11 si un pic intram in Salonic:
 
*Aflam simbolul funebru pe care il are chiparosul in cultura greceasca. Creste in zona cimitirelor
*Vizitam Biserica Sf. Dumitru, unde se afla si moastele Sfantului.

*Descoperim reprezentarea greceasca a crucii cu 2 linii paralele.

*Vizitam vechiul amfiteatru din Salonic


*Ne batem cu porumbeii din piata

*In drum spre mare trecem prin centrul orasului, pe o straduta aglomerata si incredibil de urbana in stil mediteraneean. Ne asteptam oricand sa il vedem pe Antonio Banderas iesind dintr-o cafenea.

*Ajungem la statuia lui Aristotel. Legenda spune ca cine o va atinge, se va intoarce in Salonic. Daca era viu, Aristotel sigur ar fi fost incantat de atatea atingeri :)


*Prin caldura si prin soare, pasii ne-au indreptat catre MARE. Egee si albastra, tare am fi plonjat!!!! dar iata ce am gasit:


*Pe faleza am alergat ca sa ajungem si la Turnul Alb. O veche inchisoare, renumita pentru atrocitatile comise, Turnul Alb a fost vopsit in alb pentru a masca "rosul" dinauntru. Acum cativa ani, insa, a dobandit o culoare neutra.


- din Salonic, urmatoarea oprire a fost in Olimpic Beach (Olympiaki Akti). Statiune draguta, dar statiune. Aglomerare de romani pe metru patrat. Cald si foarte cald. De la noi din camera se vedea Muntele Olimp.
- plaja se prezenta mai bine decat la noi. Am avut si noi alge, dar nu miroseau. Un pic mai in larg, vedeai cum iti umbla pe la picioare pestisori. Am vazut chiar si un peste sanitar.


-seara ne-am dus in Paralia Katerini pentru a lua cina si pentru diverse cumparaturi. Aici si mai multi romani, aglomeratie, agitatie si prajituri bune.

Miercuri 04.08.2010
- in intervalul 9:30-16:30 am fost intr-o excursie care a avut ca traseu: Muntele Olimp - Biserica Sf. Dionissios - Litochoro - Paleos Panteleimonas.

Biserica Sfantului Dionissios:
*Am vazut o reprezentare a Sf Ioan Botezatorul cu aripi.
*Am gasit iconite care il infatiseaza pe Sf. Hristofor.
*Privelistea superba. Se vedea unde se termina tarmul si incepe marea. Atat de frumos!!


Satul Litochoro:
*Acesta a fost pricipalul obiectiv pe care l-am avut legat de vacanta, iar intamplarea a facut ca agentia de turism sa organizeze aceasta excursie.
*Numele ii vine de la cuvintele grecesti: "Lithos" = piatra si "Choro" = asezare = asezarea de piatra.
*Din Litochoro pleaca cele mai multe trasee catre muntele Olimp. Se afla la o altitudine de 300 m.
*Din Litochoro se ajunge foarte usor, pe un traseu asfaltat, la "Cada lui Zeus", o acumulare de apa cristalina sub forma de lac minuscul. Legenda spune ca acela era locul unde Zeus venea sa se spele de parfumul amantelor sale pamantene, inainte de a merge la sotia sa, Hera.

 
*Se mai poate vizita Biserica Sf. Nicoale, din centru. Sf. Nicolae este unul dintre cei mai des reprezentati sfinti, datorita caracteristicilor sale de aparator al pescarilor.

Castelul Platamonas:
* Nu am oprit pentru vizitare, dar este imposibil de trecut cu vederea. Castelul Paltamonas dateaza din 1205 si impresioneaza din arhitectura sa.
Paleos Panteleimonas:
*reprezinta locul de care imi amintesc poate cu cea mai mare nostalgie.
*P. Panteleimonas este un vechi sat de pastori (sec. XV-lea), aflat la 700 m alitudine pe muntele Olimp.
*Oferă o panoramă spectaculoasă asupra Golfului Thermaik, zonei de coastă a Pieriei de sud şi Castelului Platamonas.
 

*in 2003, satul a fost declarat Monument de Patrimoniu Naţional. Locuitorii, care coborasera la vale construind Neos Panteleimonas, au fost incurajati sa se reintoarca in vechiul sat, sa il consolideze si sa incurajeze turismul. Statul le-a acoperit consolidarile, cu conditia ca fiecare locuitor sa amenajeze in propria casa macar o camera unde sa poata caza turisti. Proprietarii locuiesc pe timp de vara in Paleos Panteleimonas, iar pe timp de iarna coboara in Neos Panteleimonas (la 6 km departare).
*Neos Panteleimonas impresioneaza prin frumusetea arhitecturii nealterată a clădirilor Olimpului pierian.
*este o delectare sa te afli in centrul satului, sub platanul vechi de mai bine de 450 de ani si sa admiri aceasta frumusete conservata prin timp.
*se poate vizita Biserica Sf. Pantelimon, patronul satului.
*tavernele din centru, unde neparat sa beti tsipouro (rachiu din fragi culeşi de pe Muntele Olimp).


Joi 05.08.2010
- pe langa plaja si intotul de zi cu zi, joi am vizitat orasul Katerini, aflat la 9 km de statiunea noastra.
*la fiecare 25 de minute circula autobuze (0,50 euro)
*in Katerni te impresioneaza magazinele cu reduceri, prejiturile deosebit de bune dar si de dulci.
*in centrul orasului se afla un parculet foarte dragut, o oaza de racoare in arsita. Aici am incercat cel mai relaxant leagan.


*in parc se afla ridicat un monument anti-nazism


Vineri 06.08.2010
- am petrecut ziua si seara in statiune, jucand volei, inotand, cumparand :)
- seara am iesit la o terasa pe malul marii cu scaune atat de relaxante si cadru romantic

Sambata 07.08.2010
- iubi a intotat 4 km (dus-intors pana la Paralia Katerini).
- in Paralia Katerini, atat iubi cat si eu ne-am gaurit urechile!! Acum pe iubi il cheama "Cercelatu"
- am remarcat urmatoarele:
1. daca intri intr-un restaurant/magazin si ceri ceva in engleza, ti se raspunde in romana. Peste tot se afla un roman care sa te dea de gol,
2. cand comanzi frappe sau mancare, din partea casei ti se serveste apa cu gheata,
3. majoritatea restaurantelor ofera din partea casei bautura (lichior sau ouzo) la inceputul mesei si desertul,
4. pe plaja si in magazine sunt foarte multe tepe. Toti incearca sa te pacaleasca: fie iti incarca nota cu paine pe care nu ai comandat-o, fie iti vand fake-uri, fie iti dau sa gusti ceva si iti vand altceva.
5. romanii chiar ar trebui sa reprezinte o spaima pentru locurile civilizate cu curate. Pe cea mai frumoasa plaja, cum au venit romanii, au inceput sa pluteasca diverse prin apa; mai are rost sa mentionez mucuri de tigara stinse in nisip, desi pentru fumatori sunt aduse scrumiere?

Duminica 08.08.2010
- una dintre cele mai fericite zile din viata mea
- trezirea la 04:40 si plecat in excursie. Obiectiv: calatorie cu vaporul pana la insula Skiathos si apoi plaja Koukounaris. 
-in drumul nostru am trecut prin statiunile Platamonas, Neimpori, prin Valea Tempi, locul unde Dafne a fost transformata in dafin pentru a scapa de iubire lui Apollo. 


-din portul Achileon, ne-am imbarcat pe vasul de croaziera Elizabet, condusa de capitalul Kostas. Acesta impreuna cu familia lui s-a ocupat sa ne invete sa dansam sirtaki si sa cantam in greceste. Atmosfera a fost super si foarte distractiva. Aceasta este celebra Metaxa-Party, pentru ca ar curge rauri din bautura asta, dar la noi a fost un pic criza. 
-marea m-a ametit, nu Metaxa. Vantul si albastrul infinit mi-au intrat in suflet. Imposibil sa nu te farmece cu libertatea pe care ti-o ofera. As vrea sa plec in jurul lumii cu vaporul.. cine nu ar vrea?
- pe la amiaza am ajuns in Skiathos = umbra muntelui Athos. Am urcat la biserica si ne-am delectat cu privelistea. 


- cautand un coltisor de umbra am descoperit o oaza cu apa atat de limpede. Cu nimic nu se poate compara fericirea de a pluti intr-un imens albastru, rece si limpede. 


- din Skiathos am pornit spre plaja Koukounaris, cu nisipul ei fiiiiinnnn si sclipicios! 2 ore de plaja si inot. 

* am inotat cu pestii 
* am inotat pana la vaporul ancorat in larg. 
* am sarit de pe vapor in apa adanca. Mi-a fost o frica incredibila, de 3 ori m-am oprit cu picioare de plumb, dar pana la urma am zis wtf si am sarit!!! de 2 ori! 
* am inotat pana sub vapor si am vazut cum arata dedesubt :D

- la intoarcere am avut cea mai mare surpriza... DELFINI. Ne-a lovit narile un puternic miros de peste si apoi i-am vazut cum au sarit in lumina soarelui, luciosi si frumosi. Sunt niste fiinte atat de minunate. Happy, happy!
- am ajuns "acasa" la 23:30 si ne-am mutat pe plaja cu o sticla de Sangria, pentru a beneficia de o alta surpriza care m-a coplesit de tot!!!!!! 

Luni 09.08.2010
- zi de despartire, de bagaje, de final. 
- de dragul continuitatii, am dat in dar un pepene galben, rotund, turistilor care au venit in locul nostru la camera 202. Pentru ei - inceput, pentru noi - final. 
- la retur, am urat din nou autocarul.
- am vazut Sofia noaptea.
- si ne-am intors la Bucurestiul nostru cel de toate zilele, mai bogati si mai legati.