marți, 23 martie 2010

Luna in Martie

Luna Plină de la sfarșitul lunii februarie se va transforma treptat în Primul Patrar pe măsură ce trec zilele. Până pe 5 martie, Luna va răsări înainte de miezul nopții, străbătând constelațiile Virgo și Libra. În seara de 1 martie Luna se va afla în preajma planetei Saturn, iar pe 4 martie sub steaua Spica din Virgo. 

Faza de Ultimul Pătrar se va produce pe 7 martie, ora 17:42. Luna se va afla atunci în constelația Scorpius, nu departe de steaua Antares.
Secera ei se va subția și va răsări spre dimineață. Până pe 15 martie, când se va produce faza de Lună Nouă, aceasta va traversa constelațiie Scorpius, Sagittarius, Capricornus și Aquarius. 

Începând cu seara de 16 sau 17 martie vom putea vedea Luna seara. Chiar în aceste două seri se va afla în aceeași regiune unde este și planeta Venus. În seara de 20 martie vom putea vedea Luna lângă roiul stelar Pleiade (Cloșca cu Pui). Pe 22 sub steaua ElNath din Taurus, iar pe 24 și 25 în zona cu stelele Castor, Polux din Gemini și planeta Marte. 

Primul Pătrar se va produce pe 23 martie, ora 13.
Pe 27 și 29 martie Luna va vizita steaua Regulus din Leo și planeta Saturn (aflată în Virgo). Pe 30 vom avea Lună Plină, moment când aceasta se va vedea toată noaptea pe cer. Se va afla în această seară sub steaua Spica din constelația Virgo.


Mai multe informatii aici.