sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Apchon


Apchon este un sat pierduti prin muntii Frantei, in regiunea Auvergne, departement Cantal.
Cu un numar oscilant de locuitori, dar in medie de 240, Apchon este apreciat pentru peisajele frumoase si pentru ospitalitatea celor de acolo.




Apchon se afla la o altitudine de 1143 m, iar cele mai apropiate localitati sunt Riom-es-Montagnes la 5 km, Cheylade la 7 km si Saint-Hippolyte la 11 km. Apchon nu este legat prin mijloace de transport de nici una dintre ele, fiind astfel locul perfect pentru un sejur "departe de lumea dezlantuita".
La Apchon se poate ajunge cu trenul pana la Neussargues si apoi cu microbuzul pana la Riom-es-Montagnes.




Numele de Apchon vine de la alaturarea a doua cuvinte: "hache" ce inseamna secure si "nonne" - calugarita. Povestile spun ca numele Apchon comemoreaza o batalie care s-a dat pentru o printesa din regiune, care a decis apoi sa se calugareasca. Blazonul satului perpetueaza legenda.




Ceea ce face ca Apchon sa fie o atractie sunt, pe langa peisajele minunate, locurile ce pot fi vizitate:

1. Ruinele castelului medieval din Apchon
Construit intre 1408 si 1422, castelul din Apchon a apartinut uneia dintre cele mai influente si puternice familii nobiliare din Haute-Auvergne. Castelul se afla la o altitudine de 1100 metri, dominand vaile Rhue, Santoire si Marilhou.




In Razboiul de 100 de ani s-a aflat intre teritoriul cucerit de englezi si cel inca detinuti de francezi. De aceea a fost adesea atacat si a contituit un bastion pentru recucerirea vechilor teritorii. Castelul din Apchon nu mai este locuit din 1760.
In prezent, accesul este liber si reprezinta o atractie pentru minunatele privelisti. 




2. Statuia Fecioarei
Aflata vizavi de ruinele castelului din Apchon, dar la o altitudine mai mica, statuia Fecioarei merita vizitata pentru panorama. Atentie, caci varful pe care se afla, adaposteste serpi.



3. Le lavoire ancient
Aflat in centrul orasului, acest lavoar este o constructie de pe vremea romanilor si a fost folosit de-a lungul timpului de catre femeile apchoneze pentru a spala rufele. In prezent este locul de intalnire al tinerilor in sat.
In 2007, pavajul acestui lavoar a fost restaurat de un grup de tineri straini in cadrul unui proiect intercultural numit Jeunesse et Reconstruction. 



 

Grupul a participat si la refacera unor ziduri ce imprejmuiesc ruinele castelului. La poalele castelului au lasat o mica dovada a trecerii lor pe acolo.  



4. Riom-es-Montagnes
Este cel mai apropiat oras de Apchon, aflat la o distanta de 5 km. Nu este legat prin nici un mijloc de transport in comun de Apchon, dar accesul in oras se face pe o sosea nationala, putand fi parcurs si pe jos sau cu bicicleta. 




In Riom-es-Montagnes veti gasi o piscina superba descoperita pe timp de vara si acoperita cand e rece. Acest oras nu exceleaza in obiective turistice, dar este un loc potrivit pentru cumparaturi, plimbare si pentru a folosi internetul.
In fiecare joi dimineata, la Riom-es-Montagnes se tin targuri ambulante.

In august, la Riom-es-Montagnes se organizeaza sarbatoarea branzeturilor Blue d'Auvergne. Se tin degustari, targuri, concursuri de ciclism, concerte.





5. Font-Sainte
Este un mic lacas de cult aflat la aproximativ 10 km de Apchon.
Langa mica biserica romana (secolul XI-XIII) inchinata Fecioarei Maria, se afla un izvor despre a carui apa se spune ca are proprietati curative, de unde si numele locului, Fantana Sfanta. 




La Font-Sainte, pe un deal, este amplasata o cruce-monument, de unde se poate admira peisajul de la Puy Mary pana spre lacul Pavin.




De acolo, Apchon se vede mic, pierdut in vale. 
In legatura cu acest varf, circula povesti despre o tanara femeie care a innebunit dupa ce si-a pierdut iubitul, sfarsind prin a se arunca de pe stanca.
Lacasul Sfintei Maria este deschis intre 15 august si 15 septembrie. 




6. Salers
Se afla la aproximativ 50 km de Apchon si este cel mai mare oras din zona. La Salers, puteti vizita bisericile, magazinele de suveniruri, stradutele pitoresti si fermele de branza. Pentru mai multe informatii este suficienta vizitarea unui punct de informare a turistilor. Tot acolo se pot face programari pentru a vizita fermele de branza din zona.
Daca veti vizita o astfel de ferma, veti ramane marcati de mirosul specific, de metodele oarecum rudimentare de prelucrare a laptelui, dar si de minunatul gust al branzei de Cantal sau Saint-Nectaire.
Salers este cunoscut, pe langa branza ce ii poarta numele, pentru bautura alcoolica Gentiane, produsa din radacini de gentiana. Sub forma de lichior de 25%, amarui, galben, dar interesant, Gentiana de Salers sau Aveze este bautura localnicilor si isi face efectul imediat. :)




7. Puy Mary
Puy Mary este apogeul unei vizite in Cantal.
Puy Mary este un vechi vulcan, acum batran si adormit, cu o altitudine de 1783 m. 




Contrar asteptarilor, numele de Puy (varf) Mary nu vine de la numele Fecioarei, ci de la Marius (sec. III/IV), discipolul Sfantului Austremoine, primul evanghelizator al regiunii Haute Auvergne. Mostele lui se afla la Bazilica Notre-Dame-des-Miracles, la Mauriac.
Puy Mary face parte din Parcul Natural Regional al Vulcanilor din Auvergne, alaturi de Puy Sancy, Puy-de-Dome etc. 




Pornind de la gura Pasului Peyrol (1589 m) se poate ajunge la varf, mergand pe jos, in 30-45 de minute. Pas de Peyrol este cel mai inalt pas rutier din Masivul Central. In timpul iernii este impracticabil fiind complet inchis circulatiei din noiembrie pana in mai. Din cauza altitudinii, vremea este instabila, trecand de la soare la ploaie in decurs de cateva zeci de minute.


In varf veti descoperi o masa rotunda de orientare, care infatiseaza zarea si numele fiecarui varf.
Puy Mary are aproximativ 6,5 milioane de ani si s-a format prin acumularea de lava, fiind apoi erodat de gheata, ceea ce i-a dat forma piramidala actuala. 




Este inconjurat de 7 vai glaciare care pornesc sub forma de stea, in jurul varfului.
Puy Mary este vizitat in medie de 600.000 de vizitatori pe an. Stiu ei de ce vin!
Privelistea este minunata! 




8. Aligot
Dupa un traseu turistic ce include Puy Mary, nimic nu se potriveste mai bine decat o masa traditionala Cantalului.
Pe langa fromage-ul exceptional, in Apchon puteti degusta preparatul numit Aligot.
Este specific in intreg Masivul Central, iar numele ii deriva de la "aliqu'ot", derivat la randul lui din "aliquod" - "ceva" in latina.
Se prepara din cartofi fierti care se mixeaza, ca si in cazul piureului, dar la care se adauga smantana, unt, un anumit tip de branza numit "tome fraiche", asemanator casului nostru si un strop de usturoi.
Acest amestec permite aligotului sa fie elastic si absolut delicios. Se mananca de cele mai multe ori alaturi de carnati prajiti.
In Apchon il puteti gusta preparat astfel la mesele festive, care sunt organizate des de catre Comité de fetes. 




In Apchon va puteti caza la hanul local. 

Va puteti distra in Salle de fetes cu ocazia evenimentelor organizate de primarie. Daca mergeti in august, pe 15 veti putea participa la intrecerea intracomunala Apchon-Cheylade, care presupune jocuri, concursuri si distractie... poate chiar si o baie fortata intr-o piscina cu paie.
Tot in august, se organizeaza Le repas des Quartiers. Apchonul se imparte in 4 cartiere si fiecare gateste preparatele sale specifice. Locuitorii participa la pregatirea si apoi la consumarea lor. Un juriu decide care masa a fost mai buna. Seara se organizeaza discoteca.





Apchon, cu toate obiectivele, reprezinta o oaza de puritate. Acolo timpul trece altfel.
Acolo timpul se masoara altfel. Se masoara, nu in minute si ore, ci in rasarituri si apusuri, in clipele de libertate.
Apchon iti lasa in suflet o doza de dependenta pentru verde, pentru curat, pentru cantecul vacilor care se duc la culcare si umplu vaile si muntii cu sunetul talagilor lor.
Cand pleci din Apchon este imposibil sa nu promiti aerului si castelului ca te vei intoarce. 

E imposibil sa le nu strigi "je vous aime"!


Surse: 
http://fr.wikipedia.org
http://surlad49.skyrock.com
http://bricous15.skyrock.com

8 comentarii:

  1. interesant. sper ca ai fost acolo. altfel iti zic la fel despre sibiel. langa sibiiiiiu, eeeh? tot asa si tot pe dincolo. e frumos ca o gagica sibielu. dar nu il lauda nimeni.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost.
    Stiu de Sibiel, dar nu am ajuns inca acolo. Este cap de lista, sper ca la vara.

    RăspundețiȘtergere
  3. sibiel e de iarna. cu obiceiurile de kk. e de remarcat ca nu au carciuma in sat. deloc. nici macar la alimentara in usa nu se bea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu prea ma omor cu obiceiurile de iarna.
    Am zis ca vreau vara ca sa pot urca linistita la cetatea Saloga. Tu ai fost la ea?

    RăspundețiȘtergere
  5. tare imi mai plac satucurile astea pierdute din lume!

    RăspundețiȘtergere
  6. Elza, fusei! Atunci au fost cele mai curate zile dintotdeauna

    RăspundețiȘtergere