duminică, 3 ianuarie 2010

Puy-en-Velay


Situat in regiunea Auvergne, Departamentul Haute-Loire, Franta, orasul Puy-en-Velay constituie o atractie pentru numerosi turisti.
Aflat la 135 km de Lyon, 130 km de Clermont Ferrand si 76 km de Saint-Etienne, Puy-en-Velay este o punte intre regiunile Rhone-Alpes si Auvergne.

 
Inca de la prima vedere, Puy-en-Velay iti lasa impresia unui oras marcat de cultul catolic. Venind dinspre Clermont-Ferrand, pe drumul national, Puy-en-Velay ti se infatiseaza ca un altar. Este imposibil sa nu observi, inainte de a intra in oras, cele 3 reprezentari care au facut faimos orasul: in dreapta statuia impozanta a Sfantului Iosif, tinandu-l pe Iisus in brate, in centru catedrala si in dreapta Statuia Fecioarei Maria.
De asemenea orasul este vestit in lumea catolica datorita "Chemin de St. Jacques de Compostelle". Este vorba despre pelerinajul intreprins de Sf. Iacob, unul dintre ucenicii lui Iisus, numele de Compostella venind de la locul unde i-au fost descoperite moastele.
In memoria Sf. Iacob, incepand cu anul 962, Puy-en-Velay va constitui locul de start al pelerinajului, vazut ca un "route de fraternité", drumul infratirii.  





Obiective turistice:

1. La Cathedrale Notre Dame de Puy-en-Velay.
Este situata la poalele stancii Corneille si este una dintre cele mai interesante biserici din Franta. Nu se cunoaste exact data la care a fost construita catedrala, ultimele cercetari estimand ca la mijlocul secolului al XII-lea.
Este vestita in lume pentru reprezentarile care o infatiseaza pe Fecioara Maria cu chipul negru. Pe data de 15 august, de ziua Sfintei Maria, la Puy-en-Velay are loc "La Fete de la Vierge Noire", sarbatoarea fecioarei negre.




Eu am vizitat Puy-en Velay cu 2 zile inainte de sarbatorirea Fecioarei Negre. Trebuie sa recunosc ca a fost ciudat sa privesc statui si picturi reprezentand-o pe Fecioara Maria cu pruncul, amandoi cu chipurile negre.
Bineinteles, am crezut ca infatiseaza o persoana de culoare si ma intrebam ce cauta in Franta o asa reprezentare. Niste discutii ulterioare m-au lamurit ca Fecioara a fost reprezentata astfel pentru ca, la aceea vreme, locuitorii se ocupau cu agricultura, chipurile lor fiind arse de soare. Transferand din insusirile lor asupra reprezentarilor, au infatisat o Fecioara campestra, muncitoare cu fata arsa de soare.
Catedrala Notre Dame de Puy-en-Velay merita vizitata si datorita picturilor pe care le adaposteste, arhitecturii aparte romano-arabo-bizantine, clopotului foarte vechi si muzeului.


 

2. La Statue de Notre Dame de France
Pe stanca Corneille de 757 m altitudine, la 130 m deasupra orasului Puy-en-Velay se afla Statuia Fecioarei Maria. Pe bratul drept il tine pe Iisus prunc. Constructia ei a durat 4 ani, fiind finalizata in 1860. Este construita din fonta, masoara 16 metri inaltime si 110 tone. 




Accesul la statuie se face prin stanga bisericii, pe una dintre stradutele intortocheate ale orasului. Intrarea costa, daca imi amintesc bine, 3 euro de persoana, grupurile beneficiand de reduceri.. ca peste tot in Franta.
La intrarea in perimetru se afla diverse magazine cu suveniruri, iconite, accesorii etc.
Drumul pana la statuie nu este dificil, fiind format din trepte.
O data ajuns pe platoul de unde se inalta statuia, poti admira pana in departare peisajul, orasul si Castelul Saint-Michel, un alt obiectiv care merita bifat. 


 
Se poate intra si in statuie, urcand pe treptele in spirala.
Pe peretii ei se poarta obiceiul de a se scrie rugaciuni si de aceea o sa ii vedeti mazgaliti cu dorinte, in cat mai multe 

limbi straine.

Inchipuiti-va ca eu am scapat un telefon de la aceasta inaltime...  

3. Le Sanctuaire de Saint Joseph de Bon Espoir Espaly
La intrarea in Puy-en-Velay se afla o alta statuie impunatoare care troneaza deasupra orasului. Este vorba despre statuia Sfantului Iosif, infatisat alaturi de Iisus Hristos copil.
Statuia masoara 22,04 metri inaltime si este realizata din beton armat. Inaugurarea ei a avut loc in anul 1910 pe data de 11 aprilie.  La poalele statuii se afla si un muzeu dedicat vietii Sfantului Iosif. 




4. Saint-Michel d'Aiguilhe
Capela si varful ce poarta numele Saint-Michel constituie o alta atractie a orasului Puy-en-Velay. Capela a fost construita in anul 962 de catre Episcopul Gothescalk, dupa ce acesta a revenit din pelerinajul Chemin de St. Jacques de Compostelle.





Puy-en-Velay este cunoscut si pentru altelierele de dantelarile pe care le adaposteste. In zona centrala este imposibil sa nu gasiti vreo batrana care sa lucreze cu o indemanare de invidiat.
Alte recomadari: parcul si gradina zoologica, targurile organizate in centrul orasului si bineinteles stradutele care reusesc sa te vrajeasca prin serpuire si prin florile atarnate de fiecare gemulet. 



Pentru mai multe detalii, click aici:

4 comentarii:

  1. Mai...mi s-a facut pofta ca de-o inghetata de ciocolata...Culmea e ca pofta asta pot sa mi-o satisfac...insa raman si salivez dupa Franta. Poate intr-o viata viitooooare...
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am ramas cu pofta asta de vreo 2 ani. E groaznica.
    Dar, de ce poate intr-o viata viitoare? cat mai repede!
    pup

    RăspundețiȘtergere
  3. mersi ca m-ai ajutat sa deslusesc misterul Fecioarei cu chipul negru..am si eu o astfel de statueta..si chiar nu reuseam sa inteleg misterul de pe chipul sau.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur pentru asta.
    Sunt curioasa: de unde ai o astfel de statueta?

    RăspundețiȘtergere