luni, 19 iulie 2010

Sfantul Ilie

Afara e inceputul unei furtuni. Vantul bate turbat, iar cerul s-a intunecat. Ce ar fi sa ies eu in ploaie? Oare m-ar crede nebuna colegii? Sigur ca da! :) Varsta nu ne mai permite diverse extravagante..

Maine va fi Sfantul Ilie. De multi ani vreau sa vad daca este adevarat ce spunea Mamaia Leana, cand eram mica. Zicea ca in ziua de Sf. Ilie, daca te uiti la rasaritul soarelui, il vei vedea pe sfant cum bate marul.

Si mai stiu o legenda despre Sfantul Ilie, acest Phaeton al ortodoxismului, tot de la Mamaia Leana.

Se zice ca Sfantul Ilie voia sa stie cand este ziua lui si L-a intrebat pe Dumnezeu. Acesta i-a raspuns ca ii va zice cand este ziua lui. 
Acelasi scenariu s-a repetat de cateva ori, pana intr-o zi cand Sf. Ilie l-a intrebat din nou pe Dumnezeu, iar acesta i-a raspuns ca ziua lui a trecut si El a uitat sa ii spuna.
De suparare, Sfantul Ilie s-a urcat in carul lui tras de cai de foc si s-a pornit sa ii alerge prin inaltul cerului, pocnind din biciul sau. 
Aceste manifestari se traduceau pe pamant prin tunete si fulgere.
Asa ca, despre fiecare furtuna puternica ce ne lovea, se spunea ca este provocata de Sf. Ilie, care "sofeaza" iar furios prin inaltul cerului. :)


5 comentarii:

 1. faina legenda!
  ma intreb daca la romani era un echivalent al acestei sarbatori...

  RăspundețiȘtergere
 2. Si mie mi-a placut inca de cand eram mica.

  Nu stiu daca la romani exista ceva asemanator (o sa caut), insa am mai intalnit la egipteni diverse mituri care au legatura cu uitarea zilei de nastere...

  RăspundețiȘtergere
 3. si eu stiu de la bunica mea ca de sf ilie vezi pe cer mici cercuri care se scutura dintr-un copac, si anume marul lui Adam...;)) am incercat anul trecut sa vad, dar vecinii mei si-au facut sera exact de unde rasare soarele ;)) si mai se spune ca nu trebuie sa mananci mere de anul asta...daca vezi ceva maine...pls sa scrii pe blog :d sunt curioasa

  RăspundețiȘtergere
 4. scz...acum am vazut data in care a fost publicat :d

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna,

  Nici anul asta nu m-am uitat pe cer sa vad daca e asa.
  Ma bucur cand regasesc persoane care sunt incantate de aceste legende :)

  O zi buna! :)

  RăspundețiȘtergere