sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Damme a la licorne


Damme a la licorne este un set de sase tapiserii medievale ce infatiseaza in ipostaze diferite o femeie si un unicorn.
Setul de tapiserii este considerat unul dintre cele mai mari mosteniri ale Evului Mediu. Se presupune ca tapiseriile au fost realizate in secolul al XV-lea in atelierul unui mester tapiser din Paris.
Acestea au fost create pentru Jean Le Viste, un nobil al vremii.
Tapiseriile au fost descoperite in 1841 la Castelul Boussac. Scriitoarea George Sand a fost interesata de ele si a popularizat tapiseriile in operele sale.
Din 1882, setul de tapiserii Damme a la licorne se afla in custodia Musee National de Moyenage Cluny din Paris.
Cinci dintre tapiserii sunt interpretate prin prisma celor 5 simturi si poarta nume corespunzatoare: Gustul, Auzul, Vazul, Mirosul, Pipaitul. Intelesul celei de-a sasea tapiserii ramane nedescoperit, numele ei tesut pe tapiserie, A mon seul desir, contribuind la prezumtia ca face referire la al saselea simt sau la dragoste.
In fiecare tapiserie elementele principale sunt: femeia, leul si unicorul. Dupa cum se stie, leul si unicorul sunt simboluri hristice. Prezenta unicornului in apropierea femeii, da un plus de inteles tapiseriilor, pentru ca legendele vremii spun ca unicorul poate fi ademenit doar de o fecioara, in poala careia isi va aseaza cornul...

Tapiseria GUSTUL




 












Femeia ia dulciuri de pe tava oferita de servitoare. Priveste catre papagalul pe care il tine pe mana stanga. Ca si in restul tapiseriilor, leul este situat in dreapta femeii, iar unicornul in stanga ei, ambele animale stau pe picioarele din spate, indreptati fiind catre stindardele cu blazonul familiei Le Viste. La picioarele femeii se afla o maimuta care mananca.

Tapiseria AUZUL



 














Femeia canta la o orga, in timp ce servitoarea o acompaniaza.

Tapiseria VAZUL



 














Femeia este asezata si tine in mana dreapta o oglinda in care se oglideste unicornul. Aceasta este ingenungheat si isi tine picioarele din fata in poala femeii.

Tapiseria MIROSUL



 














Femeia face o cununa din flori, in timp ce servitoarea tine cosul cu flori. Maimuta reprezentata in dreapta femeii a furat o floare si o miroase, oferind astfel cheia interpretarii.

Tapiseria PIPAITUL



 














Femeia atinge cu mana stanga cornul unicornului. Simbol falic sau nu?

Tapiseria A MON SEUL DESIR



 












Aceasta tapiserie este mai mare decat celelalte si are un stil un pic diferit. Femeia se afla in fata unui cort pe care scrie A mon seul desir, cuvinte al caror sens nu este lamurit. Servitoarea se afla in dreapta femeii si tine un cufar deschis. Femeia pune sau ia colierul pe care il poarta in celelalte tapiserii in/din cufar. Este incadrata de leu si unicorn.
Interpretarile acestei tapiserii sunt numeroase si sunt legate de actiunea de a pune sau de a lua colierul in/din cufar.
Conform unei interpretari, punerea colierului in sipet simbolizeaza renuntarea la dorintele lumesti nascute de cele 5 simturi.
Alte interpretari: reprezentarea celui de-al saselea simt, intelegerea; dragostea si virginitatea.

Setul de tapiserii Damme a la licorne a inspirat si creatii literare, precum:
- romanul "The 7th Unicorn" scris de autoarea americana Kelly Jones. Pornind de la 6 tapiserii medievale, Kelly Jones construieste o fantezie despre descoperirea unei a saptea tapiserii.
- romanul "The Lady and the Unicorn" - Tracy Chevalier


surse: 
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Lady_and_the_Unicorn
http://www.tchevalier.com/unicorn/tapestries/index.html
http://www.musee-moyenage.fr/ang/pages/page_id18373_u1l2.htm

4 comentarii:

  1. Ce splendori!...De cate ori vad lucruri facute cu multe secole in urma nu pot sa ma abtin sa ma intreb...unde sta ascunsa imaginatia in zilele noastre? Ce a mai ramas nepus pe tava pentru a putea traduce prin arta?...Mai nimic! Nu ne mai misca nimic. Dupa noi vor ramane doar cativa rulmenti si cateva celulare...
    Pupici si o zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate ca e vremea sa ne reinventam!
    puup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari si multumesc. Tocmai am citit cartea lui Tracy Chevalier si vroiam sa stiu mai multe despre aceste tapiserii.
    O zi buna, IB

    RăspundețiȘtergere