duminică, 20 iunie 2010

Rusinea fetei

Am luat decizia de a deveni culegator de povesti, vorbe si legende din popor si de a le posta aici, pentru a nu le uita. Imi pare rau ca toate povestile pe care bunicii mei mi le spuneau cand eram mica sunt aproape date uitarii si e pacat sa fie asa pentru ca reprezentau un univers colorat si incredibil de proaspat.

Voi incepe cu o legenda un pic misogina, pe care mi-a spus-o domnul Radu, portarul nostru de la firma. 

*** 
Cand Dumnezeu a lasat pe pamant aceasta planta (morcovul salbatic, Daucus carota), a facut-o in intregime de culoare neagra si a zis: "Atunci cand floarea va deveni alba, va insemna ca fetele au ramas fara rusine". De atunci poarta numele de "Rusinea Fetei".   

Culeasa de la un domn de 61 de ani, originar din zona Buzaului. 

 
Despre aceeasi planta, Viorel Rogoz in lucrarea sa Familia in credinte, rituri si obiceiuri spune: "Involuţia sub “aspect moral” a tinerelor fete e evidenţiată printr-un fenomen de discromie, întâmplată în androgeul unei flori (morcovul sălbatic – Daucus carota). Evanescenţa culorii închise din jurul pistilului traduce, în plan simbolic, dispariţia progresivă, în timp, a modestiei tinerelor fete."

8 comentarii:

 1. aiurea. fetele sunt niste nerusinate!

  RăspundețiȘtergere
 2. Si eu stiu planta. Si legenda. Si mai stiu de la strabunica mea ca-i spunea stra-strabunica mea, ca planta era in intregime inchisa la culoare cu un rand de flori albe pe margine. Cine stie poate ca nu-i doar o legenda!!! Sau poate e!

  RăspundețiȘtergere
 3. Acum mai are un punct negru, sa vedem daca dispare si acela :)

  RăspundețiȘtergere
 4. De cand Eva i-a dat-o lu' Adam, planta a inceput sa se albeasca iar acu este alba de tot. Nu mai are nici un punct colorat. Oare de ce?

  RăspundețiȘtergere
 5. O blondă se plimbă în pielea goală pe stradă
  http://www.ora7.ro/stiri_mondene/stiri-de-ultima-ora-video-o-blonda-se-plimba-in-pielea-goala-pe-.html

  RăspundețiȘtergere
 6. Si eu am aflat legenda asta de-abia in vara de la un participant la seminarul meu de hrana vie si mi-a placut tare mult. Intr-adevar, acum am vazut multe flori albe-albe, dar cum o fi fost inainte nu pot din pacate sa spun....

  RăspundețiȘtergere