sâmbătă, 24 iulie 2010

Poveste despre libertate


Am mai postat insemnarea asta si pe blogul vechi, dar o repet :)

Mi-am amintit de o poveste de origine italiana pe care mi-a povestit-o un fel de bard local din Auvergne, Franta, un om deosebit care calatoreste prin lume ca sa spuna si ca sa asculte povesti.
Inainte de a incepe sa o cititi, inchipuiti-va o noapte cu ceata, o incapere rudimentara, in semi-intuneric, lumanari aprinse pe jos si pe un perete un steag cu chipul lui Bob Marley pe care scrie Freedom. Atunci cand i-am spus ca apreciez decorul cu imaginea lui Bob si mesajul, mi-a povestit o istorioara pe care a cules-o in Italia.  

 
Povestea spune ca un om avea un papagal intelept care ii dadea mereu cel mai bun sfat. Atunci cand avea o problema sau o dilema ii cerea sfatul, iar papagalul il indemna spre bine. Datorita lui, omul nostru a devenit in scurt timp foarte apreciat, dobandind o mare avere si detinand afaceri profitabile.
Dupa multi ani de prosperitate datorata papagalului, omul a vrut sa il rasplateasca. Asa ca i-a zis papagalului, deja batran, sa ii ceara orice lucru pe care il doreste, pentru ca el i-l va oferi.

Papagalul a cerut sa il scoata din colivie si sa ii ofere libertatea.
Stiind ca daca elibereaza papagalul, acesta va fugi si va pierde toata avutia, omul i-a refuzat dorinta.
Vazand asta, papagalul l-a rugat sa mearga in tara lui, la fratii lui papagali si sa le povestesca viata lui ca ultim mesaj.
Omul a plecat si dupa o vreme s-a intors acasa si i-a zis papagalului ca atunci cand le-a povestit fratilor lui viata papagalului, au cazut toti morti.
Nici nu a terminat bine de povestit si papagalul a cazut si el mort.
Cand l-a vazut, omul a deschis colivia si a luat in maini trupul inert al pasarii, zicandu-si ca o sa ii ofere cel mai frumos mormant pentru a-i cinsti amintirea.
S-a apucat deci de lucrat mormantul, dar in timp ce facea pregatirile, a vazut ca trupul papagalului a disparut.
Ridicand ochii, l-a vazut viu, sus intr-un pom.

L-a intrebat ce a fost asta, iar papagalul i-a spus: "Auzind de la tine raspunsul fratilor mei, am inteles ca libertatea nu este un lucru care se ofera, ci se castiga!"

3 comentarii:

  1. Libertatea merita toate bataliile, cu riscul mortii...chiar daca e altfel pentru fiecare si chiar daca pana la urma e o iluzie...

    RăspundețiȘtergere
  2. dar cea mai de pret iluzie :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc, ma duc sa imi castig libertatea :) ... Libertatea interioara nu ti-o poate oferi nimeni.

    RăspundețiȘtergere