marți, 29 iunie 2010

Citat

You risk tears if you let yourself be tamed.
 Antoine de Saint-Exupery

Scanteia dinauntru


Simt ca te-ai transformat intr-un licurici scateietor si mi te-ai inchis in inima.
Uneori, scanteia ta sta linistita, iar alteori se agita atat de tare, incat mi-e teama ca lumina ei sa nu-mi razbata prin piept.


luni, 28 iunie 2010

Rammstein in Romania 2


Inceputul concertului Rammstein:




Si super-Sonne!!!


Rammstein la Bucuresti


O minune a facut sa putem merge la ultima seara Sonisphere: Alice in Chains si RAMMSTEIN!! 
Pe Rammstein, ii asteptam de mai bine de 8 ani si muream de drag sa-i vad cantand. 
Am aflat ca mergem cu 2 ore inainte de concert si am stat in primele randuri din tronsonul nostru. Vedere buna. 
Alice in chains are un vocal nou, care suna bine, dar nu se compara. La final au cantat si clasicele Angry chair, Would si Rooster

Rammstein au intrat la 21:15 fix si au cantat pana la 22:50 fix, asa cum era programat. Au inceput cu "Rammstein" explodand sub drapelul Germaniei, iar noi eram in delir!! Pe primele 3 piese s-a facut pogo agresiv; in loc sa ne bucuram de show-ul lor, mai mult ne-am ferit. Au cantat si piese noi, dar cel mai bine au sunat tot cele vechi: "Links", "Du riechst so gut" (cea mai tare), "Fuer frei", "Du hast"-ul, "Ich wil". 
Focul nu a lipsit, exploziile de artificii, Flake putin torturat ca intotdeauna, celebrele microfoane scuipatoare de foc, vocea profunda a lui Till... 

Au cantat in draci, dar a fost dumnezeiesc!!!

Demult nu m-a mai durut asa ceafa si demult nu m-am  mai bucurat de un concert in felul asta. Inca un vis devenit realitate :-)

Fotografii, aici: http://www.rockxpress.ro/galerii/sonisphere/rammstein.html

sâmbătă, 26 iunie 2010

Povestea unei flori 2

Maturizare de floare.

Ziua 16

Ziua 17

Ziua 18

Ziua 19

Ziua 20

Ziua 21

Ziua 22

Ziua 23

Ziua 24

Ziua 25

Ziua 26

Ziua 27

Ziua 28

Ziua 29

Ziua 30


... va urma

vineri, 25 iunie 2010

Dialog la job

Colega: - Cum o cheama?
Eu: - Pe cine?
Colega: - Pe aia care mi-a dat alea.
Eu: - ?#!?..?*!??!

joi, 24 iunie 2010

Povestea unei flori


Am sa va spun povestea unei flori. Si odata cu ea, povestea noastra. 

Ziua 1

Ziua 2


Ziua 3

Ziua 4

Ziua 5 

Ziua 6

Ziua 7

Ziua 8

Ziua 9

Ziua 10

Ziua 11

Ziua 12

Ziua 13

Ziua 14

Ziua 15

va urma...

Jocul Dragaicelor

Jocul Dragaicelor a fost atestat pentru prima data in Moldova de catre Dimitrie Cantemir (Cantemir, 1973, p. 341) si apoi in Muntenia si Dobrogea din raspunsurile primite la chestionarul lansat de N. Densuseanu (Fochi, 1976, p. 116-119). Ov. Barlea aprecia ca, spre deosebire de Lazar, unde ritualul este dedus din textul folcloric, ritualul Dragaicei a fost reconstituit numai din informatiile de natura etnografica. Versurile, atunci cand apar, sunt numai un indemn la joc (Barlea, 1981, voI. 1, p. 405).

Ceata era formata din fecioare, doua sau patru la numar, din care una sau doua imbracate baieteste. Cand avea si steag, ceata numara cinci persoane. Fetele se numeau Dragaicute sau, in Teleorman, Dragan si Dragaica. Flacaul care le canta din fluier sau cimpoi nu avea nici un rol in desfasurarea jocului. Din recuzita Dragaicei nu lipsea naframa, marama, basmaua), ce se flutura in timpul dansului. In unele sate din sudul tarii cetele purtau un steag impodobit cu basmale colorate, usturoi, spice de grau, asemanator steagului purtat de calusari. Steagul Dragaicelor, intalnit de Horia Barbu Oprisan in judetul Teleorman, era facut dintr-o prajina de 2-3 m careia i se atasa in varf o cruce de lemn. Pe steag, in varf, se legau usturoi si flori de dragaica (sanziene), iar pe bratele crucii se agatau margele, bratari, multe tichiute si hainute de copii. Cand jucau Dragaicele, mamele le dadeau diferite piese de imbracaminte ale copiilor sa le puna pe steag si sa le joace (Oprisan, 1972, p. 276). Pelinul si florile de sanziene ii confereau steagului purtat de fetele teleormanence calitati apotropaice si purificatoare captate prin acte magice in favoarea copiilor.

In unele sate participantele purtau cate o coasa sau o secera, amanunt important pentru descifrarea functiei rito-magice a dansului. In scenariul ritual care insotea cultivarea graului, incepand cu aratul si semanatul si terminand cu recoltatul si pregatirea painii, Dragaicei ii apartinea secventa cand holdele de grau erau "in parg", inainte de recoltat. Semnificatiile initiale ale obiceiului sunt legate de compararea fecioarelor din ceata Dragaicei cu holdele de grau aflate in pragul rodirii si transferul fertilitatii in dublu sens: vegetal si uman. Pozitia solstitiala a obiceiului ii conferea insa si o valoare rituala in scurgerea timpului. De-a lungul unei indelungate evolutii, jocul Dragaicei a devenit un ritual polifunctional: ajuta "sa bage bob graul", "sa coaca holdele"', sa apere copiii de boli si altele.

Dupa informatiile mai vechi ceata colinda mai multe sate, in timp ce sursele documentare recente limiteaza actiunea ei la nivelul unui singur sat, in vatra sau in vatra si mosia acesteia. Dragaicele faceau pasi dansati, sareau si duelau cu coasele, mai ales atunci cand se intalneau doua cete, rupeau bucati din naframele purtate si le imparteau pe la casele colindate. Data de desfasurare a Dragaicei (jocul este atestat in sudul si estul tarii unde Sanzienele se numesc Dragaice) este fixa, 24 iunie, in imediata apropiere a solstitiului de vara, cand, dupa credinta populara, soarele joaca de bucurie in momentul rasaritului. Timpul care se naste la solstitiul de iarna, marcat de cresterea zilei "cu cat se misca puiul in gaoace", ajunge la maturitate la solstitiul de vara. O data cu maturizarea timpului se maturiza insa si recolta, in special graul, care urma sa fie recoltat. Aparitia coasei nu poate avea alta semnificatie in acest stravechi obicei decat secerarea (omorarea) plantelor care si-au implinit menirea parcurgand drumul de la samanta semanata la samanta recoltata. De aici pana la reprezentarea mortii cu coasa in spate cu care secera neincetat vietile omenesti este numai un pas. Moartea cu coasa este simbolul introducerii omului in marele ritm al naturii: omul este o samanta care germineaza, creste, se inmulteste si moare. Duelul cosmic dintre vara si iarna, dintre zi si noapte este castigat intr-un an de doua ori de fortele benefice si de doua ori de fortele malefice. Lupta cu coasele, ca si opozitia dintre dansatoarele perechi amintesc de ceea ce se petrece in alt dans ritual, jucat initial la echinoctiul de primavara, Calusarii. Dragaicele par a reprezenta cele doua forte aflate in permanenta opozitie, dar care isi impart victoriile cu exactitate astronomica.

Sanzienele

La noapte a fost noaptea de Sanziene.
S-au deschis cerurile si din ele au picurat magie si sacru.
Azi e sarbatoarea pagana a verii, a soarelui si a florilor impletite... chiar daca afara ploua de rupe. 
Mi-ar placea sa fie soare, sa merg pe camp si sa adun maci, albastrele, sangele voinicului si sanziene :)

O legenda:

Potrivit unei legende preluate din folclorul geto-dacilor, Reskynthis, Marea Preoteasa a Soarelui, a plecat in Lumea Umbrelor, iar sotul sau, Imparatul Ion, Mare Preot al Lunii, a cerut-o inapoi zeilor. Zeii au refuzat sa-i indeplineasca ruga, poruncindu-i sa o ia de nevasta pe Salonai, cumnata sa. Ion a refuzat sa asculte porunca, infuriindu-le pe celelalte preotese ale Soarelui, numite "Santiene". Acestea i-au taiat capul si i l-au aruncat intr-un rau. Dupa ani buni, fiul lui Ion, pe nume Musaius, si-a urmat tatal la tron si, pentru a incheia vrajba dintre familia sa si preotesele Soarelui, a hotarat sa le sarbatoreasca pe Santiene (Sanziene) odata cu solstitiul de vara.

"Du-te, Soare, vino, Luna
Sanzienele imbuna,
Sa le creasca floarea - floare,
Galbena, mirositoare,
Fetele sa leadune,
Sa le prinda in cunune,
Sa puna la palarie,
Floare pentru cununie,
Babele sa le rosteasca,
Pana-n toamna sa nunteasca."

 

duminică, 20 iunie 2010

Rusinea fetei

Am luat decizia de a deveni culegator de povesti, vorbe si legende din popor si de a le posta aici, pentru a nu le uita. Imi pare rau ca toate povestile pe care bunicii mei mi le spuneau cand eram mica sunt aproape date uitarii si e pacat sa fie asa pentru ca reprezentau un univers colorat si incredibil de proaspat.

Voi incepe cu o legenda un pic misogina, pe care mi-a spus-o domnul Radu, portarul nostru de la firma. 

*** 
Cand Dumnezeu a lasat pe pamant aceasta planta (morcovul salbatic, Daucus carota), a facut-o in intregime de culoare neagra si a zis: "Atunci cand floarea va deveni alba, va insemna ca fetele au ramas fara rusine". De atunci poarta numele de "Rusinea Fetei".   

Culeasa de la un domn de 61 de ani, originar din zona Buzaului. 

 
Despre aceeasi planta, Viorel Rogoz in lucrarea sa Familia in credinte, rituri si obiceiuri spune: "Involuţia sub “aspect moral” a tinerelor fete e evidenţiată printr-un fenomen de discromie, întâmplată în androgeul unei flori (morcovul sălbatic – Daucus carota). Evanescenţa culorii închise din jurul pistilului traduce, în plan simbolic, dispariţia progresivă, în timp, a modestiei tinerelor fete."

sâmbătă, 19 iunie 2010

Pian


De duminica trecuta am inceput lectiile de pian. 
Profesoara: o adevarata doamna din blocul unde locuiesc, sensibila si cu un spirit pedagogic minunat care m-a invitat sa iau lectii de pian gratis. Si o inteleg, pentru ca batranetea este grea, iar singuratatea si mai grea.

La prima lectie am invatat asezarea notelor pe pian, digitatia si am facut cateva exercitii. Am inceput sa invat "Ceata lui pitigoi" :))
La a doua lectie: am continuat cu exercitiile din metoda "Do-Re-Mi" si am inceput sa ma acomodez cu folosirea ambelor maini pe pian. Am cantat cu ambele maini "Ceata lui Pitigoi" si am facut arpegii in Do major pe 4 octave, alternativ stanga-dreapta, cu pedala. (superb!!!!)
Lectia a treia: am continuat cu metoda "Do-Re-Mi" si am cantat in intregime cu ambele maini "Ceata lui Pitigoi". Am invatat partea 1 din "Oda bucuriei", doar cu mana dreapta. Azi de dimineata am invatat si partea a 2-a dupa portativ.. de exersat pe pian. Am reluat arpegii in Do major cu pedala si am exersat si arpegii pe Fa major. 

Imi place atat de mult. Dupa job, ma duc la lectii cu ochii obositi, adormita, iar cand plec de acolo si imi vad fata in oglinda liftului imi e imposibil sa nu observ ca imi stralucesc ochii si ca sunt alta!

Visul meu e sa reusesc sa cant "The river flows in you" al lui Yiruma, dar m-a avertizat ca e destul de greu. Dupa ce voi mai invata si daca voi avea pe ce exersa, voi invata si "Clair de lune" a lui Debussy!!!!


Intrebari si raspunsuri

Am ramas datoare cu o leapsa pe care am primit-o de la Denisia si de la Erys (multumesc!!)
Imi pare rau de intarziere, dar iat-o !!!

... 

Ce inseamna blogul pentru tine?

Locul unde impartasesc ceea ce imi place, ce mi se intampla, ce simt. Aici ma adun ca sa scriu. Imi este un fel de jurnal, dar pentru ca este public nu imi permite 100% libertate. 
Loc de intretaiere cu oameni pe care ii simt la fel.

Cat de dependent esti de blog?

Cred ca dependenta de blog depinde de starea pe care o am. Daca am fluturi in creier si in suflet, este imperios sa scriu! :)

Cum iti alegi subiectele...ce te inspira?

Viata de zi cu zi, muzica, lumea din jur, ceea ce traiesc. 

Ce-ti place si ce nu in lumea virtuala a bloggerilor?

Imi place ca doar citind un blog, ai acces la gandurile cele mai intime ale unei persoane. Imi place lejeritatea pe care mediul virtual il da in exprimarea sentimentelor si parerilor, lucruri mai greu de facut face-to-face; ca aflu lucruri si puncte de vedere noi. 

Ce nu-mi place... scandalul, asa cum l-am vazut in forma pura pe weblog in cateva randuri.

Cum iti alegi blogurile preferate?

Trebuie sa aiba acel ceva pe care imi place sa il vad in toate lucrurile care imi plac: esenta, ceva mai mult decat se vede :)

Invit sa raspunda pe Twigg, Flory, Alex si Rebelul.

luni, 14 iunie 2010

Un fleac

Stiati ca un medicament impotriva cancerului (leucemie mieloidă cronică, leucemie limfoblastică acută, boli mielodisplazice sau mieloproliferative, sindrom hipereozinofilic avansat, tumori gastrointestinale stromale si dermatofibrosarcom protuberant) produs de Novartis, costa in farmacie 9.860,9 RON (aprox. 2.347 euro)?

Dar ca produsul Elaprase, impotriva bolii genetice denumite ’sindromul Hunter’ (mucopolizaharidoza tip II), atunci cand va fi introdus pe piata va costa in farmacie 54.271,10 RON (aprox. 12.921 euro)? In timp ce un an de tratament cu Elaprase il va costa pe pacient aprox. 375.000 de dolari?

Din fericire, primul este compensat. Pentru cel de-al doilea, inca nu e cazul.

joi, 10 iunie 2010

Disparitia unei radacini

De cateva zile, eu-pomul nu imi mai simt una dintre radacini.
S-a uscat sau s-a rupt pentru ca nu-i mai placea sa apartina de mine-pomul sau a devenit radacina altcuiva-pom.
Aceeasi radacina care acum o vreme ma durea.


miercuri, 9 iunie 2010

Altfel

Mi-ar fi placut sa fiu barbat! 

Sa nu mai filtrez totul, sa nu mai fiu labila emotional si sa pot sa fac atatea lucruri fara sa le dau o mai multa importanta decat au! 

Cuvinte

Ma dor cuvintele care ma zagarie pe gat. 
Le simt ca si cum ar porni din spatele sternului, catarandu-se pe trahee. 
Cuvinte moarte inainte de a se naste. Cuvinte care nu vor vedea niciodata intunericul zilei si stralucirea noptii.
Pe ele gura refuza sa le pronunte, degetele sa le scrie. 
Doar ochii trec cu vederea si le lasa uneori sa razbeasca. Atunci cuvintele se transforma in picaturi.

marți, 8 iunie 2010

O luna

O luna...
... plina, stralucitoare, rotunda. 

Vreodata o luna noua?

Miros

Capsunele miros a fericire! :)

vineri, 4 iunie 2010

Cuvinte care imi plac

Mereu mi-a placut si m-a facut sa zambesc cuvantul englezesc "present". 
Cadou si prezent in acelasi timp. 
Prezentul drept cel mai de pret cadou. :)

Omonimie sau polisemie?

joi, 3 iunie 2010

Dialog la job

Colega: Pe unde vine strada Popa Nan
Eu: Popa Nan i-o strada-nspre Hala Traian, de la Foisor pana-n Piata Vitan
Colega: Mulțumesc! (nu s-a prins)

marți, 1 iunie 2010

To say goodbye

Oare chiar toate dependentele trebuie vindecate?