sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Cele patru fugi ale lui Manuel - Jesus Diaz

Cele patru fugi ale lui Manuel, roman scris de autorul cubanez Jesus Diaz, este povestea unui tanar student cubanez, care a plecat din Cuba in Ucraina, fosta Uniune Sovietica, pentru a studia fizica la una dintre cele mai renumite universitati.
Declarat de unul dintre profesorii sai geniu in fizica, Manuel trebuie sa renunte la studiile sale atunci cand este amenintat cu deportarea in Cuba, din cauza obtuzitatii unui paznic comunist. Stiind ca intoarcerea ar insemna renuntarea la fizica si la orice alta sansa de a mai pleca dintr-o Cuba comunista, Manuel decide sa fuga din Ucraina.
Ajutat de bunii sai prieteni, Sasa si Natalia, unul liberal, celalalt comunist, Manuel fuge in Elvetia. Marcat de frica de a fugi si a lasa totul in urma, de a se indrepta spre o lume care nu ii este cunoscuta, Manuel se lupta cu sine pentru a lua decizia cea mai buna. Ajunge in Elvetia, cere bursa de studiu, dar este extradat in Ucraina si i se interzice acccesul pe taram elvetian.

A doua sa fuga are ca loc de plecare Moscova, unde este ajutat de o necunoscuta cu care traieste o poveste de amor. Fuge in Finlanda, dar este prins la granita de trupele rusesti. Ca prin minune reuseste sa scape deportarii in Cuba si se intoarce in Moscova.
A treia fuga este in Suedia, de unde este deportat in Polonia, taram liber. Aici isi cumpara ajutorul pentru a trece granita cu Germania si fuge din nou.
Povestea adevarata a acestui clandestino se opreste in Germania, unde reuseste sa obtina ceva mai mult decat azil politic. Tocmai de la aceia pe care i-a urat, pe anti-comunisti.
Dar cum anume se termina povestea lui Manuel, nu va pot spune. Finalul este surprinzator si cucereste.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu