sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Gilles de Rais si alchimia

Gilles de Rais este un personaj controversat al istoriei. S-a nascut in 1404 intr-o familie de nobili si a dus o copilarie erudita, fiind crescut de bunicul sau, Jean de Craon. Pentru consolidarea situatiei financiare bunicul sau l-a fortat sa se casatoreasca, iar dupa mai multe incercari esuate, Casatoria lui Gilles cu Catherine de Thouars a avut loc dupa ce fata a fost rapita.


Aceste neintelegeri legate de casatorii au facut ca Gilles de Rais sa fie elementul declansator al legendei lui Barba-Albastra (cel care isi ucidea sotiile).
Intre 1427 si 1435 Gilles de Rais a fost comandantul armatei franceze, iar in 1429 a luptat alaturi de Ioana d’Arc in campaniile impotriva englezilor.


Destinul sau este strans legat de cel al Ioanei d’Arc. Pe seama relatiei dintre cei doi s-a speculat adesea, spunandu-se ca Gilles ar fi nutrit sentimente de iubire. Un lucru este cert, Gilles de Rais, un personaj pasionat de misticism, a fost atras de puterea divina pe care se presupune ca a avut-o Ioana d’Arc, iar faptul ca a petrecut mult timp alaturi de ea a fost decisiv pentru destinul sau.
Dupa arderea pe rug a Ioanei d’Arc, Gilles s-a retras la castelul sau, Tiffauges unde si-a cheltuit averea si s-a dedat unor practici obscure.
Izolat la Tiffauges, Gilles de Rais se dedicat alchimiei in incercarea de a gasi Piatra Filosofala, avand ca sursa de inspiratie manuscrisele interzise ale lui Nicolas Flamel si scrierile lui Albert cel Mare sau Raymundus Lullus.


Alchimia a functionat pe teoria ca metalele sunt corpuri compuse si ca au o compozitie identica. Ele se deosebesc intre ele in functie de diferitele proportii ale elementelor componente. Cu ajutorul unui agent ce ar schimba proportiile, este posibil sa se preschimbe metalele unul intr-altul. In felul acesta mercurul se poate transmuta in argint, iar plumbul in aur. Agentul acesta este chiar Piatra Filozofala, mercurul filosofilor, numit si leul verde, sarpele sau apa pontica.
Se spune ca Piatra Filosofala pe langa capacitatea de transformare a oricarui metal in aur, are puterea de a da viata vesnica celui care a descoperit-o.
Dupa multe incercari nereusite de a descoperi Piatra Filosofala, Gilles de Rais realizeaza ca fara ajutorul unor entitati intunecate orice descoperire este imposibila.
Incepe astfel, sa apeleze la serviciile unor diferiti vrajitori in incercarea de a-l invoca pe diavol. Sosirea la Tiffauges a lui Francesco Prelati, magistrul magiei florentine, ii aduce lui Gilles dovezi de netagaduit. Impreuna, Gilles si Prelati, incep sa comita crime dintre cele mai ingrozitoare pentru slavirea demonului care le-ar putea arata calea catre descoperirea Pietrei Filosofale.


La procesul sau din 1440, Gilles de Rais a fost acuzat de crime, sodomie si erezie. Numarul victimelor sale a fost intre 80 si 200 de copii cu varstele intre 6 si 18 ani.

Pe 26 octombrie 1440, la Nantes, Gilles de Rais a fost spanzurat.
Eu sunt intrigata de acest personaj si de povestea lui!
Este un om care a crezut in Dumnezeu si apoi si-a pierdut credinta, vanzandu-si sufletul diavolului? Sau nu a crezut niciodata?
Ce rol are Ioana d’Arc in toata povestea asta? Speculand ca Gilles de Rais a iubit-o, oare s-a simtit dezamagit de faptul ca Dzeu nu a salvat-o si in felul asta si-a pierdut credinta?
Pentru intrebarile astea nu exista raspuns, istoria nu poate oferi detalii care sa aduca lumina asupra lor.
Daca va pasioneaza subiectul puteti gasi infomatii in:

J.-K. Huysmans- La bas
Michel Tournier- Gilles et Jeanne (tradus la noi ca Fecioara si Capcanul)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu