sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Zori de zi - Stephanie Meyer

"Zori de zi" este ultimul volum publicat din seria "Amurg".
Cartea este segmentata in 3 parti, prima parte este istorisita de Bella, personajul principal, a doua, fiind si cea mai interesanta, este continuarea actiunii asa cum o vede Jacob Black, iar ultima desi poarta numele Bellei, apartine unui personaj nou, Bella transformata in vampir.
Pe scurt povestea este urmatoarea: Bella si Edward (bampirul) se casatoresc, pleaca in luna de miere pe o insula prin ocean, in sfarsit fac dragoste (foarte interesant cum autoarea se joaca cu mitul zburatorului), ea ramane insarcinata (uf), copilul este evident o combinatie intre muritor si nemuritor, o seaca de putere pe Bella de-a lungul sarcinii, dar ea se incapataneaza sa-l pastreze. Nasterea aproape o omoara, singura ei sansa de a "trai" fiind transformarea in bampir. Si se transforma. Dar povestea nu se termina aici, pentru ca intervin diverse si noi amenintari. Ramane de citit.
Povestea lui Stephanie Meyer este superficiala pe alocuri, are aceleasi lipsuri pe care le-am observat si in celelalte volume – dialogurile nu sunt unitare, predomina replicile fade, subiectul este tras de par pe alocuri (nu ma refer la povestea cu vampiri, ci la exagerarea happy endingului)- dar per total reprezinta o lectura captivanta, de care este foarte greu sa te desparti.
Personajele sunt mai mature, poveste este mai neagra. Eu as fi vazut-o si mai neagra, poate ceva mai sangeroasa mai ales ca este o carte cu si despre vampiri…
Partea preferata, dupa cum am zis si mai sus, a fost povestea de mijloc, varianta strigata a lui Jacob Black.
Personaj teluric, varcolac , povesteste cu pasiune despre iubirea cu singur sens pe care o simte, despre pasiunea covarsitoare care ii umple trupul. In aceste pagini se vede talentul literar al lui Stephanie Meyer, felul in care reuseste sa schimbe registrul de la "vesnic ametita si indragostita de vampir" Bella, la un personaj chinuit si incredibil de cald, intorcandu-se la Bella pe care o schimba, o intareste si o transforma intr-un "eu" consolidat si mult mai sigur pe sine.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu