sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Dansatoarea de kabuki - Sawako Ariyoshi

Am reusit sa termin saptamana trecuta romanul "Dansatoarea de Kabuki" al autoarei japoneaze Sawako Ariyoshi.

Mi-a placut surprinzator de mult, desi am oroare de cartile cu pagini numeroase.

Romanul surpinde deosebit de bine Japonia secolului al XVI-lea, macinata de razboaie civile, lupte de interese intre nobilii vremii si influente occidentale. Pe acest fond, Okuni o tanara dansatoare din satul Izumo, pleaca impreuna cu familia ei adoptata sa danseze in marile orase ale Japoniei.

Covarsitoarea pasiune pentru dans pentru care Okuni traieste, o poarta din albiile raurilor in casele nobililor pentru a-si prezenta spectacolele.

Se indragosteste pe rand de Sankuro, tobosar in trupa ei si apoi de Sanza, un important nobil al vremii care ii influenteaza arta, traieste drama inselarii, a urii, a mortii celor dragi, a indiviei pentru a se regasi de fiecare data in dans, reusind sa treaca peste orice obstacol.

Okuni, impreuna cu trupa ei, pune bazele unui nou stil de dans, cel numit Kabuki.

In japoneza cuvantul "kabuki" avea doua intelesuri: pe de o parte insemna "la moda" si pe de alta parte, "destrabalat".

Okuni este creatoarea stilului Kabuki, care se diferentiaza de rigidele miscari ale teatrului No, printr-o traire mult mai vizibila a dansului, miscari mai ample, costumarea femeilor in roluri de barbati si viceversa si urmand un scenariu bine pus la punct comic sau dramatic.

"Dansatoarea de kabuki" infatiseaza povestea adevarata a dansatoarei Okuni din Izumo, infatisata ca o simpla femeie, care isi gusta dramele sau bucuriile la fel ca toti ceilalti, dar care traieste de fapt pentru un singur lucru: dansul.

Istoria si tot imprevizibilul pe care il cuprinde, razboaie, schimbari de conducatori, crime, castele si orgolii palesc in fata singurei constante careia fata i se inchina: dansul.

Pasiunea covarsitoare pentru dans a acestui personaj se simte in fiecare rand, in fiecare descriere a miscarilor sau a cantecelor.

De aceea romanul este atat de agreabil.


Pe langa delicatetea si stilul inconfundabil de care dau dovada povestile japoneze, "Dansatoarea de kabuki" are puterea de a te face sa vrei sa dansezi cu fiecare rand citit.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu